credits

Opdrachtgever: Werkgroep ‘Hoffelijk Wonen’

Gebruikers: Leden van het CPO-collectief

Architect: Ir. G. Warries (Bouw-Samen)

i.s.m.: Ir. L van der Sanden (Bouw-Samen)

Locatie: Oude Klapwijkseweg, Pijnacker

Status: In ontwikkeling

‘Hoffelijk Wonen’  is een gezamenlijk bouwproject voor een woonhof in Pijnacker. Het hof is voor mensen, die ‘levensloop bestendig’ willen wonen. Mensen, die houden van privacy, maar zich niet willen isoleren. Met mensen die houden van gezamenlijkheid en nabuurschap.

Het betreft een CPO project (collectief particulier opdrachtgeverschap), waarbij de kopers dit gezamenlijk ontwikkelen. Er is geen winst oogmerk. De hofvorm biedt geborgenheid en veiligheid. De woning is levensloopbestendig en biedt zowel wonen als slapen op de begane grond met een extra ruimte, voor hobby of logees, in een dakopbouw. Aan de straatzijde is uitzicht en levendigheid, met de auto voor de deur; aan de hofzijde rust en privacy met een terras en een gezamenlijke tuin.

101 woningen, Leidsche Rijn

Hans Ebberink maakte het stedenbouwkundig plan voor dit gebied. Belangrijk is de aansluiting van de woningen op de grote appartementenblokken. De kleurstelling van het metselwerk en de massaopbouw benadrukken het blók als collectief. Behalve de koppen, zijn de woningen in de sociale koop gerealiseerd. Toch is er een rijkdom aan details, zoals: luifels, terrasmuurtjes, verholen… Lees verder »

Cultuurlandschap als Bindmiddel, Zuidhaghe

Op het Groene Assenkruis in Den Haag Zuidwest bevindt zich het gebied Zuidhaghe een braakliggend terrein dat opnieuw wordt ingedeeld. Er is een stedenbouwkundig voorstel gemaakt om het in te richten als collectief ontwikkelgebied met een gemeenschappelijke tuin en ontmoetingsplek dat als bindmiddel gaat werken voor het terrein, de omgeving en de gemeenschap. Daarbij zal… Lees verder »

3-laags appartement A’dam

Deze renovatie betreft de herindeling van een 3-laags appartement, waarbij de sfeer van de jaren ’30 is teruggebracht met het comfort van vandaag. In de nieuwe plattegrond is gestreefd naar een indeling met een heldere opzet waarbij een grote woon- eetkamer ontstaat met een aparte ontspanningshoek. De vliering is toegevoegd aan het appartement met een… Lees verder »

‘Van vervallen winkel naar monument om in te wonen aan de Prinsegracht’ Den Haag

Met de renovatie en gevelreconstructie van het voormalige winkelpand ‘Stuut & Bruin’ naar drie woningen , is er een monument bijgekomen aan de Prinsegracht. De afgelopen jaren was het pand sterk in verval geraakt. Er is daarom gekozen voor een grondige interne renovatie, het creëren van een patio aan de achterzijde en het vernieuwen van… Lees verder »

Eengezinswoning type ‘Co Brandes’

In dit woonproject is gekozen voor een architectuur en een stedenbouwkundige opzet die aansluit bij die van de Nieuwe Haagse School. Een stroming uit de periode 1920-1960 Type Co Brandes is een woning in een luxe basisuitvoering met een basisoppervlakte van 130 m2. Daarnaast zijn er aanvullende aanpassingen mogelijk, met uitbreidingen aan de achterzijde en… Lees verder »