credits

Opdrachtgever: Lu Gia Jen

t.b.v. Buurthuis van de Toekomst

Fonds 1818 en Gemeente Den Haag

Architect: Ir. G.Y. Warries

Locatie: Baambruggestraat, Den Haag

Status: Gerealiseerd

Uitbreiding Lu Gia Jen op bestaande locatie met een Dojo-sportzaal, kantine, keuken-bar, kleed- en douche ruimten en een multifunctionele ruimte. Lu Gia Jen is een vereniging voor Budo sporten, die daarnaast nog veel meer organiseert en een rol heeft in de omgeving als het ‘Buurthuis van de Toekomst’.

Het uitgangspunt was een ruimtelijk, (de)montabel gebouw te bouwen, met behulp van natuurlijke en lichtgewicht materialen. Voor energie zijn de principes gehanteerd van de ‘Trias Energetica’. De eerste daarvan gaat ervan uit, dat je zo weinig mogelijk energie verliest, daarom is goede isolatie en triple glas toegepast.

Gekozen is voor houten dak- en geval panelen, gevuld met vlas. Deze biobased materialen leveren een snelle, duurzame, lichte en eenvoudig te monteren gebouw op. De gevel bestaat uit lichte, circulaire, keramische elementen. Verder is het dak voorzien van Sedum, waardoor het in de zomer niet te snel opwarmt en tijdens stortbuien het hemelwater langer vasthoudt. Dit gebouw heeft al een lage ´carbon footprint´, maar is ook voorbereid op een gasloze toekomst.

Voor deze, en andere, vormen van duurzaamheid heeft de Stichting Lu Gia Jen gelden ontvangen van de Gemeente Den Haag en Fonds1818. Fonds 1818 geeft donaties aan stichtingen en verenigingen zonder winstoogmerk ten behoeve van projecten met een maatschappelijke meerwaarde, gericht op bewoners van de regio.

Cultuurlandschap als Bindmiddel, Zuidhaghe

Op het Groene Assenkruis in Den Haag Zuidwest bevindt zich het gebied Zuidhaghe een braakliggend terrein dat opnieuw wordt ingedeeld. Er is een stedenbouwkundig voorstel gemaakt om het in te richten als collectief ontwikkelgebied met een gemeenschappelijke tuin en ontmoetingsplek dat als bindmiddel gaat werken voor het terrein, de omgeving en de gemeenschap. Daarbij zal… Lees verder »

CPO bewonersinitiatief ‘Hoffelijk Wonen’ Pijnacker

‘Hoffelijk Wonen’  is een gezamenlijk bouwproject voor een woonhof in Pijnacker. Het hof is voor mensen, die ‘levensloop bestendig’ willen wonen. Mensen, die houden van privacy, maar zich niet willen isoleren. Met mensen die houden van gezamenlijkheid en nabuurschap. Het betreft een CPO project (collectief particulier opdrachtgeverschap), waarbij de kopers dit gezamenlijk ontwikkelen. Er is… Lees verder »

Woonzorgcomplex ‘Zwanehof’ Roosendaal

Het woonzorgcomplex is in zijn omgeving opgenomen. De eenvoudige massa is verbijzonderd door toevoegingen als een entree, terras en louvres. Daarnaast is gekozen voor een warme, strakke steen, waarin er ‘gespeeld’ is met diverse metselwerk verbanden, die de massa ‘af’ maken. De zes cliënten van de NSWAC hebben een eigen zit- slaapkamer en maken gebruik… Lees verder »

Bed & Breakfast, Den Haag

Een prachtig pand uit 1843 in één van de meest kenmerkende delen van het oude centrum van Den Haag. De opdrachtgever had in dit pand een oude zolder beschikbaar, donker en met lage plafonds, waar verder weinig mee werd gedaan. Het idee was om deze leeg te halen en een zelfstandige woonruimte van te maken. Wij hadden… Lees verder »

Woonzorgcomplex ‘De Tol’ Roosendaal

De corporatie ‘Aramis-Alleewonen’ en de zorginstelling NSWAC wilden een woonzorgcomplex voor mensen met een niet aangeboren hersenletsel (NAH). Deze hebben een zelfstandig appartement, een gezamelijke woonkamer en keuken. Verder is er een kantoor voor het personeel, die de clienten 24 uur kunnen helpen in hun dagelijkse leven. De ruwe, stenen onderkant en de gladde, glazen… Lees verder »