Laurens Maasveld is een multicultureel woonzorgcentrum, van ca. 4800 m2. BVO, voor ouderen opgeleverd in 2000. Deze locatie is om meerdere redenen toe aan een aanpassing en opfrissing. De locatie ligt aan de Maashaven Oostzijde in de levendige Afrikaanderwijk in deelgemeente Feijenoord Rotterdam.

Er is een algemene trend in de zorg dat de doelgroep ‘psycho-geriatrisch’(PG) sneller toeneemt dan de doelgroep ‘somatisch’ (SOM) afneemt. Het strategisch vastgoedplan van Laurens laat zien dat dit in het deelgebied Feijenoord versterkt zichtbaar is. Daarom maakt Laurens hier alle plaatsen geschikt voor PG. Ook is het duidelijk dat de zorg, onder invloed van de al maar toenemende kosten, doelmatiger moet en kan.

Een belangrijk gegeven betreft het beleid van Laurens over kleinschalig wonen. In plaats van het wonen centraal te regelen, gebeuren veel woongerelateerde zaken, zoals koken en eten, straks in de buurtkamers. Ons onderzoek laat zien, dat de gedateerde centrale keuken met enige inventiviteit kan plaatsmaken voor een extra woongroep. Dat vraagt om een andere manier van zorg en service verlenen, maar ook om een andere opzet en indeling van het gebouw. Het aantal appartementen zal hierdoor toenemen van 60 naar 70.

De locatie wordt verder helemaal opgefrist met nieuwe kleuren, materialen en inrichting. Het moet een fijn en open ‘thuis’ worden, waar het voor iedereen goed en veilig toeven, en dwalen, is. Door een doelmatiger gebruik van de beschikbare ruimte kunnen dan nog meer bewoners hier dat thuis vinden.