Voor woningcorporatie Ymere uit Amsterdam organiseerde Paul Splinter, van ‘Bureau Ruimte Inzicht’, een kennis-inspiratiedag over stadsvernieuwing in Den Haag. Met daarin het Laakkwartier, de Schilderswijk, maar uiteraard ook Escamp / Den Haag Zuidwest. Vanuit onze betrokkenheid met Escamp en ZUID57 vroeg hij ons iets te vertellen over verleden, heden en toekomst van het gebied.  

Middels een rondwandeling konden wij het beste die indruk schetsen. Vanuit ons kantoor in ZUID57, als cultuuranker van stadsdeel Escamp, konden wij veel verschillende facetten en ontwikkelingen van de afgelopen 65 jaar op korte afstand bezoeken. De diversiteit en complexiteit, zelfs binnen deze compacte ronde, kwamen hiermee goed uit de verf.

De vragen die wij stelden waren: hoe is Escamp van oorsprong bedacht, wat definieert Escamp, hoe kun je verantwoord toevoegen en verdichten, welke gelaagdheid, voorzieningen en functies zijn er nodig, wat is de rol van de corporatie enz., enz. Vragen die  Ymere zelf ook stelt bij haar eigen woningbouwopgave en die tot een levendig gesprek leidde.

Graag bedanken we ook Ronald van der Ham van het ROC Mondriaan voor de uitleg over deze vernieuwde MBO entreeschool met een belangrijke rol in de wijk.