Momenteel wordt er hard gewerkt aan het realiseren van een Boulderhal in de rijksmonumentale Lourdeskerk op Scheveningen. De vergunning is deze maand verleend en de voorbereidingen zijn in volle gang.

Boulderen is een klimsport die de afgelopen jaren sterk in populariteit is toegenomen. Er wordt geklommen zonder touw of klimgordel tot een hoogte van maximaal viereneenhalve meter. Deze vorm van klimmen is laagdrempeliger en toegankelijker dan het traditionele klimmen. Het is populair onder jongeren, studenten en volwassenen. Er zijn eigen klimhallen waarin competities en wedstrijden worden gehouden en het is een olympische topsport.

Vlakbij het Kurhaus en het Circustheater in Scheveningen staat de Lourdeskerk. Dit is een zeer bijzonder complex met een kerk, kapel en pastorie dat 100 jaar geleden is gebouwd. Dit rijksmonument is ontworpen door de architect A.J. Kropholler. Al geruime tijd is het niet meer in gebruik als kerk en momenteel staat het leeg. Er is een korte periode een theater in geweest en een evenementenhal. Hierdoor zijn er aanpassingen geweest die de ruimtelijke opzet van de kerk hebben aangetast.

De kerk is zeer geschikt voor het plaatsen van klimwanden voor boulderen, door de grote hoogte en de ruime opzet van de kerkzaal. Het uitgangspunt bij de inpassing, van deze bijzondere klimsport, is dat de oorspronkelijke religieuze ruimtelijke opzet van altaar, zaal en koor versterkt wordt en fysiek en visueel weer wordt ervaren met de toevoeging van de klimwanden. Religieuze elementen worden weer zichtbaar gemaakt. Afgesloten ramen worden geopend en de afgesloten spitsbogen bij de processiegangen en het koor worden open gemaakt. Op deze manier komt de opzet terug, zoals het oorspronkelijk bedoeld was. Dit alles is samen met de boulderwanden en ondersteunende functies zorgvuldig, in dit rijksmonument, ingepast.

De verwachting is dat na de zomer de boulderhal open gaat. Scheveningen is dan een hemels klimparadijs rijker dat voor deze topsport een unieke ervaring is.