Ons is gevraagd de haalbaarheid te onderzoeken voor een functie in het voomalig ‘Leger des Heils’ pand aan de Prinsegracht 57 te Den Haag. Het gebouw spant zich van de Prinsengracht naar de Lage Nieuwstraat, deels ingeklemd tussen andere bebouwing, en is ca.71 meter diep en ca. 8 tot 10 meter breed en 4 lagen hoog. Al met al een uitdagende, taak.

‘EN TOCH HEBT U GOD NODIG’, is een tekst op de voorgevel, die veel Hagenaars en Hagenezen bekend voor komt! Naast de kerkzaal, bevatte het verder ook ruimten voor maatschappelijke functies, 2e hands kleding inzameling en kledingverkoop in de kelder en woonruimte.

Het begon in 1675 als statig woonhuis aan een statige gracht in een statige, Louis XIVe stijl. Een stijl die vernoemd is naar de zonnekoning van Frankrijk. Daarnaast ontstond er een achterhuis aan de Lage Nieuwstraat. Voor de Prinsegracht gloorde er een gouden toekomst. Deze toekomst stortte in de loop van de tijd langzaam in. Toen verloor de gracht zijn positie ten opzichte van onder andere de veel prominentere Koninginnegracht, het smoorde en hield zelfs op gracht te zijn. Tot 1938 was er een volksmarkt voor de deur, die later naar de Schilderswijk verhuisde. Pulchri kwam, zag en verruilde het pand al na 14 jaar, in 1901, voor een pand aan de Lange Voorhout. Dit zegt alles.

En toen werd het dus eigendom van het Leger des Heils tot nu.

Hoe dit pand nu weer een nieuwe toekomstige functie te geven, duurzaam te maken en, wellicht, ook weer wat van zijn voormalige grandeur terug te brengen, is het traject wat nu wordt gestart.