credits

Opdrachtgever: Lu Gia Jen

t.b.v. Buurthuis van de Toekomst

Fonds 1818 en Gemeente Den Haag

Architect: Ir. G.Y. Warries

Locatie: Baambruggestraat, Den Haag

Status: Gerealiseerd

Uitbreiding Lu Gia Jen op bestaande locatie met een Dojo-sportzaal, kantine, keuken-bar, kleed- en douche ruimten en een multifunctionele ruimte. Lu Gia Jen is een vereniging voor Budo sporten, die daarnaast nog veel meer organiseert en een rol heeft in de omgeving als het ‘Buurthuis van de Toekomst’.

Het uitgangspunt was een ruimtelijk, (de)montabel gebouw te bouwen, met behulp van natuurlijke en lichtgewicht materialen. Voor energie zijn de principes gehanteerd van de ‘Trias Energetica’. De eerste daarvan gaat ervan uit, dat je zo weinig mogelijk energie verliest, daarom is goede isolatie en triple glas toegepast.

Gekozen is voor houten dak- en geval panelen, gevuld met vlas. Deze biobased materialen leveren een snelle, duurzame, lichte en eenvoudig te monteren gebouw op. De gevel bestaat uit lichte, circulaire, keramische elementen. Verder is het dak voorzien van Sedum, waardoor het in de zomer niet te snel opwarmt en tijdens stortbuien het hemelwater langer vasthoudt. Dit gebouw heeft al een lage ´carbon footprint´, maar is ook voorbereid op een gasloze toekomst.

Voor deze, en andere, vormen van duurzaamheid heeft de Stichting Lu Gia Jen gelden ontvangen van de Gemeente Den Haag en Fonds1818. Fonds 1818 geeft donaties aan stichtingen en verenigingen zonder winstoogmerk ten behoeve van projecten met een maatschappelijke meerwaarde, gericht op bewoners van de regio.

CPO bewonersinitiatief ‘Hoffelijk Wonen’ Pijnacker

‘Hoffelijk Wonen’  is een gezamenlijk bouwproject voor een woonhof in Pijnacker. Het hof is voor mensen, die ‘levensloop bestendig’ willen wonen. Mensen, die houden van privacy, maar zich niet willen isoleren. Met mensen die houden van gezamenlijkheid en nabuurschap. Het betreft een CPO project (collectief particulier opdrachtgeverschap), waarbij de kopers dit gezamenlijk ontwikkelen. Er is… Lees verder »

101 woningen, Leidsche Rijn

Hans Ebberink maakte het stedenbouwkundig plan voor dit gebied. Belangrijk is de aansluiting van de woningen op de grote appartementenblokken. De kleurstelling van het metselwerk en de massaopbouw benadrukken het blók als collectief. Behalve de koppen, zijn de woningen in de sociale koop gerealiseerd. Toch is er een rijkdom aan details, zoals: luifels, terrasmuurtjes, verholen… Lees verder »

Belle etage met souterrain Amsterdam

Door een uitbreiding aan de achterzijde is er verbinding ontstaan tussen de Belle etage en het souterrain. Daarmee is er een woonetage ontstaan met een woonkamer, eetkamer en televisiekamer en daaronder een etage voor de woonkeuken. De invulling is strak als contrast van het belle epoque interieur en de achtergevel is volledig uitgevoerd in glas… Lees verder »

12 appartementen ‘Kalsdonk’ Roosendaal

Het plan sluit aan op het beeldkwaliteitplan van Zwanehof. Het staat op de footprint van een gesloopte school. Door de ligging van de voorzijde van het blok aan de straat en de achterzijde op de tuin én de zon, is gekozen voor een plattegrond met ‘doorzon’ kwaliteiten. Hierdoor ontstaat een zonnige woning, met zicht op… Lees verder »

Basisschool ‘De Hoeksteen’ Well

Voor deze Basisschool zijn aan de bestaande bouw twee klaslokalen toegevoegd, met een karaktervolle opbouw. De school ligt in een klein dorp, waarin het samen met de kerk één van de belangrijkste maatschappelijke functies zijn. De school had een detonerende uitstraling ten opzichte van het dorp. Met de toevoeging van een herkenbare dakvorm en transparante… Lees verder »