Leuk om als jurylid mee te doen aan een ‘challenge’ van een dag met studenten bestuurskunde van de Haagse Hogeschool en de Universiteit Leiden. Zij spraken met tientallen bewoners en organisaties in Zuidwest Den Haag over de vraag: ‘Hoe binnentuinen nog aantrekkelijker en bruikbaarder worden voor de bewoners in deze wederopbouwwijk?’

De dag was georganiseerd door Pim van Gestel van de Haagse Hogeschool (Senior Lecturer Public Administration | Urban Social Innovation) en Matthijs van Muijen (Beleidsmedewerker van de Gemeente Den Haag) 


Voor deze dag waren verschillende professionals vanuit de corporatie (HOF wonen), GGD, stedenbouw, hovenier en opbouwwerk gevraagd hun licht te laten schijnen over het vraagstuk. Hiertoe gaven zij prikkelende inleidingen in Block 33 aan de Jan van Baerlestraat te Den Haag. Vervolgens gingen de groepen studenten de wijk in om feedback te krijgen bij bewoners en ander stakeholders. 

De afsluiting was aan het eind van de middag met presentaties van de studenten van de deelgroepen op een informatiemarkt. Deze internationale groep studenten gaven hun eerste voorstellen om tot een verbetering te komen van het gebruik en betrokkenheid van bewoners bij de binnentuinen, waarbij klimaatadaptie nadrukkelijk een rol speelt. Ger Warries, mocht een deskundige jury voorzitten, die verder bestond uit Matthijs van Muijen, Stephanie Appenzeller (stedenbouwkundige Gemeente Den Haag) en Dolf (Hovenier). Zij zagen een diversiteit van voorstellen, die op verschillende manieren een eerste antwoord gaven aan de gestelde vraag.

Belangrijker nog dan het aanwijzen van de winnende groep was dit initiatief zélf, waarin de bewoner voorop staat en ‘Bottom up’ inhoudelijk kan participeren!