credits

Opdrachtgever: Gemeente Den Haag, Dienst Stedelijke Ontwikkeling (DSO)

Architecten: Ir. J.J.A. van Daal en Ir. G. Warries

i.s.m. Berit Piepgras en John van Leeuwen

Co-creatie: Inwoners stadsdeel Escamp

Locatie: Stadsdeel Escamp , Den Haag

Gerealiseerd: 2016

Den Haag is volop in beweging met meer dan 4000 nieuwe inwoners per jaar. De gemeente heeft Daal Warries Architecten gevraagd om samen met de bewoners en stakeholders een verdichtingsvisie te ontwikkelen voor het stadsdeel Escamp (120.000 inwoners).

Korte samenvatting toekomstvisie Escamp 2040:

In 2040 is er een groenstedelijk Escamp met een variatie in woonmilieus. Er is de beschikking over toekomstbestendige voorzieningen. Woningen en gebouwen zijn klimaatbestendig, klimaatneutraal en zijn onderdeel van compacte groenstedelijke woonomgevingen, die deel uit maken van de ecologische schakel. De bereikbaarheid van het openbaar vervoer met de stad is snel en zeer goed. Escamps huidige openbare ruimte, groene gebieden en intrinsieke kwaliteiten, zoals een gezonde leefomgeving met een grote diversiteit aan culturen, leeftijden en netwerken, zijn gekoesterd en versterkt.

Video-interview: uitkomsten stadsgesprekken stadsdeel Escamp Den Haag

presentatie: Escampologisch ruimte voor Den Haag

101 woningen, Leidsche Rijn

Hans Ebberink maakte het stedenbouwkundig plan voor dit gebied. Belangrijk is de aansluiting van de woningen op de grote appartementenblokken. De kleurstelling van het metselwerk en de massaopbouw benadrukken het blók als collectief. Behalve de koppen, zijn de woningen in de sociale koop gerealiseerd. Toch is er een rijkdom aan details, zoals: luifels, terrasmuurtjes, verholen… Lees verder »

Woonzorgcomplex ‘Zwanehof’ Roosendaal

Het woonzorgcomplex is in zijn omgeving opgenomen. De eenvoudige massa is verbijzonderd door toevoegingen als een entree, terras en louvres. Daarnaast is gekozen voor een warme, strakke steen, waarin er ‘gespeeld’ is met diverse metselwerk verbanden, die de massa ‘af’ maken. De zes cliënten van de NSWAC hebben een eigen zit- slaapkamer en maken gebruik… Lees verder »

Basisschool ‘De Hoeksteen’ Well

Voor deze Basisschool zijn aan de bestaande bouw twee klaslokalen toegevoegd, met een karaktervolle opbouw. De school ligt in een klein dorp, waarin het samen met de kerk één van de belangrijkste maatschappelijke functies zijn. De school had een detonerende uitstraling ten opzichte van het dorp. Met de toevoeging van een herkenbare dakvorm en transparante… Lees verder »

Patiowoning Den Haag

In het centrum van Den Haag is een werkplaats van een aannemersbedrijf omgebouwd tot een ruime patiowoning voor een gezin. De bestaande werkplaats had te weinig daglicht om er een goede woning van te maken. Om meer daglicht binnen te krijgen is er halverwege een patio gemaakt. Samen met het gezin is gekeken hoe het… Lees verder »

‘Van vervallen winkel naar monument om in te wonen aan de Prinsegracht’ Den Haag

Met de renovatie en gevelreconstructie van het voormalige winkelpand ‘Stuut & Bruin’ naar drie woningen , is er een monument bijgekomen aan de Prinsegracht. De afgelopen jaren was het pand sterk in verval geraakt. Er is daarom gekozen voor een grondige interne renovatie, het creëren van een patio aan de achterzijde en het vernieuwen van… Lees verder »