credits

Opdrachtgever: Stadsgewest Haaglanden

Architect: H. van Daal

Locatie: Raamweg 47, Den Haag

Prijsvraag: Casanova 2010

De Woongaard is voor 50-plussers de mogelijkheid om langdurig actief deel te nemen aan het leven in de stad. Het bevat een veelvoud aan voorzieningen als aanvullende tijdsbesteding voor het wonen en andersom zijn deze een verrijking voor de stad. De basis voor dit ontwerp is de maximale fysieke en sociale aansluiting tussen bewoners en omgeving, het zoveel mogelijk herstellen en versterken van de uitstraling van het gebouw, en flexibiliteit door vrije indeelbaarheid.

Mensen van buiten en uit de buurt kunnen deelnemen en gebruikmaken van de voorzieningen die er zijn, zoals de moestuinen en de kinderboerderij. De transformatie van een bestaand kantoorgebouw heeft hierdoor betekenis voor de hele stad.

12 appartementen ‘Kalsdonk’ Roosendaal

Het plan sluit aan op het beeldkwaliteitplan van Zwanehof. Het staat op de footprint van een gesloopte school. Door de ligging van de voorzijde van het blok aan de straat en de achterzijde op de tuin én de zon, is gekozen voor een plattegrond met ‘doorzon’ kwaliteiten. Hierdoor ontstaat een zonnige woning, met zicht op… Lees verder »

Rijksmonument ‘Empire Stijl’ Leiden

Dit rijksmonument bestond uit een bovenwoning en een moderne winkelruimte op de begane grond. Na aankoop van de woning en de begane grond wilde de opdrachtgever de begane grond bij de bovenwoning trekken en het gehele monument restaureren. In het ontwerp is na historisch onderzoek gekozen om de woning te reconstrueren naar de 18e eeuwse… Lees verder »

92 appartementen ‘Concerto’, Hoofddorp

Als decor van de brug, schept het plan een natuurlijke afstand, waardoor de brug tot zijn recht komt. Het gebouw zelf is opgevat als een dynamisch ensemble, waar alle appartementen uitkijken op de brug. De zilverachtige steen ‘pakt’ de kleur van de lucht. Het contrast met het witte beton geeft een frisse uitstraling. Verder zijn… Lees verder »

3-laags appartement A’dam

Deze renovatie betreft de herindeling van een 3-laags appartement, waarbij de sfeer van de jaren ’30 is teruggebracht met het comfort van vandaag. In de nieuwe plattegrond is gestreefd naar een indeling met een heldere opzet waarbij een grote woon- eetkamer ontstaat met een aparte ontspanningshoek. De vliering is toegevoegd aan het appartement met een… Lees verder »

101 woningen, Leidsche Rijn

Hans Ebberink maakte het stedenbouwkundig plan voor dit gebied. Belangrijk is de aansluiting van de woningen op de grote appartementenblokken. De kleurstelling van het metselwerk en de massaopbouw benadrukken het blók als collectief. Behalve de koppen, zijn de woningen in de sociale koop gerealiseerd. Toch is er een rijkdom aan details, zoals: luifels, terrasmuurtjes, verholen… Lees verder »