credits

Opdrachtgever: Bouwfonds Fortis

Project-architect: G. Warries

i.s.m. Roeleveld-Sikkes Architects

Locatie: Leidsche Rijn, Utrecht

Hans Ebberink maakte het stedenbouwkundig plan voor dit gebied. Belangrijk is de aansluiting van de woningen op de grote appartementenblokken. De kleurstelling van het metselwerk en de massaopbouw benadrukken het blók als collectief. Behalve de koppen, zijn de woningen in de sociale koop gerealiseerd. Toch is er een rijkdom aan details, zoals: luifels, terrasmuurtjes, verholen goten, weggewerkte hemel water afvoeren e.d. Ook is in de samenhang tussen de volle rode kleur van het metselwerk en de grijs witte kleur van de kozijnen een frisse en vriendelijke uitstraling ontstaan. De open, glazen koppen begeleiden de oude kronkelweg langs het gebied.

92 appartementen ‘Concerto’, Hoofddorp

Als decor van de brug, schept het plan een natuurlijke afstand, waardoor de brug tot zijn recht komt. Het gebouw zelf is opgevat als een dynamisch ensemble, waar alle appartementen uitkijken op de brug. De zilverachtige steen ‘pakt’ de kleur van de lucht. Het contrast met het witte beton geeft een frisse uitstraling. Verder zijn… Lees verder »

Dorpsgezind, Schipluiden

Dorpsgezind is een mozaîek van woonhoeves in een Hollands cultuurlandschap, waarin een goede buur beter is dan een verre vriend. Elke hoeve vormt een gemeenschap van huishoudens met een collectieve voorzieningenschuur. Losjes gegroepeerd aan een landelijke weg vormen deze woonclusters een rijke woon- en leefomgeving, ook voor het bestaande dorp! De woonhoeve is een unieke… Lees verder »

Jaren ’30 Vrijstaande Villa’s

In de nieuwbouwwijk Oosterheem Zoetermeer, zijn jaren ’30 woningen met een bijzondere kapvorm gerealiseerd. De woningen zijn vrijstaand met een schildkap of zadelkap. In kleur is gevarieerd per woning in donkerrode baksteen met op de hoeken accenten van mangaan baksteen of warm gele baksteen met donkerrode accenten. De betonbanden versterken het horizontale karakter van de… Lees verder »

Woonzorgcomplex ‘Zwanehof’ Roosendaal

Het woonzorgcomplex is in zijn omgeving opgenomen. De eenvoudige massa is verbijzonderd door toevoegingen als een entree, terras en louvres. Daarnaast is gekozen voor een warme, strakke steen, waarin er ‘gespeeld’ is met diverse metselwerk verbanden, die de massa ‘af’ maken. De zes cliënten van de NSWAC hebben een eigen zit- slaapkamer en maken gebruik… Lees verder »

Basisschool ‘De Hoeksteen’ Well

Voor deze Basisschool zijn aan de bestaande bouw twee klaslokalen toegevoegd, met een karaktervolle opbouw. De school ligt in een klein dorp, waarin het samen met de kerk één van de belangrijkste maatschappelijke functies zijn. De school had een detonerende uitstraling ten opzichte van het dorp. Met de toevoeging van een herkenbare dakvorm en transparante… Lees verder »